Thema 1 Beschermd Thuis
Gemeenten, rijk en andere partijen werken al jaren aan de transitie ‘van beschermd wonen naar een beschermd thuis’. Deze beweging moet het mogelijk maken dat mensen met psychische problemen vaker thuis of in hun eigen woonplaats kunnen blijven wonen.
Resultaten
- De lokale toegang tot beschermd wonen en beschermd thuis is ingericht;
- De sociale basis biedt voldoende mogelijkheden voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid om andere mensen te ontmoeten en hulp te vragen en te krijgen als dat nodig is;
- Er is een divers aanbod van woonvormen, passend bij de behoefte van inwoners met een psychische kwetsbaarheid;
- De maatwerkproducten die wij regionaal inkopen passen bij de beweging naar beschermd thuis.
Waar staan we nu?
De doordecentralisatie van beschermd wonen die voorzien was voor 1 januari 2025 is door het rijk uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2026. Dit zorgt ervoor dat we meer voorbereidingstijd hebben om tot een goede implementatie te komen.
We werken we aan een lokaal uitvoeringsplan waarin we onze lokale toegang inrichten en waarin we de lokale steunstructuur vormgeven. Binnen het inrichten van onze lokale toegang en steunstructuur is ook aandacht voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid zoals (licht) dementerenden. Het ontwikkelen van deze steunstructuur is meegenomen in de aanbestedingsopdracht voor de sociale basis. In de loop van 2025, als bekend is wie onze nieuwe welzijnspartner zal zijn, zal deze steunstructuur verder ontwikkeld en ingericht worden. Naast het inrichten van de toegang en deze steunstructuur, zijn we ook regionaal bezig met het aanbesteden van het vangnet als het thuis niet meer gaat (Beschermd Thuis) en worden er regionaal trainingen georganiseerd. Dit doen we vanuit een regionaal uitvoeringsplan.